Porvoon Netti-Uutiset
Porvoon Netti-Uutiset on uusi ja riippumaton paikallislehti Internetissä.
Koko totuus - mitään salaamatta
Päivitetty 26.5.1998


Mielipide
Päätoimittaja
Edelliset lehdet
Aiheet


Porvoon kaupungin tekemät WSOY:n osakekaupat puhuttavat:

8 miljoonaa voittoa vai 10 miljoonaa tappiota?


Porvoon kaupunginhallitus päätti viime vuoden elokuussa, että se myy kaikki omistamansa WSOY:n osakkeet. Kaupungin osakesalkussa oli 45 000 WSOY:n B-osaketta, jotka oli saatu lahjoituksena 80-luvulla Yrjö A.Jäntin Taidesäätiöltä. WSOY:n osakkeiden arvo on kaupanteon jälkeen kaksinkertaistunut. Niiden hinta on ollut toukokuussa jopa 400 markkaa kappaleelta. Kaupunki myi osakkeensa 185 markan kappalehinnalla.

Tehtiinkö viisas osakkeiden myyntipäätös vai hassattiinko kaupungin omaisuutta pilkkahinnalla. Tästä on keskusteltu viime aikoina. WSOY:n osakkeet olivat niin kutsuttua tuottavaa omaisuutta. Viimeisimmässä osingonjaossa kaupunki nosti osinkoja niistä 180 000 markkaa. Kaupunginhallitus edellytti päätöksessään, että WSOY:n osakkeet myydään korkeimpaan mahdolliseen hintaan. Kauppahintaa piti saada vähintään 185 markkaa osakkeelta.

jäntin taidekokoelma
Porvoon kaupungille vuonna 1984 lahjoitetusta omaisuudesta on jäljellä vielä Yrjö A. Jäntin taidekokoelma. Siihen kuuluu 1.099 teosta. Ne ovat näytillä WSOY:n kiinteistössä Papinkadulla.

Yrjö A. Jäntin Taidesäätiön Porvoolle tekemän lahjoituksen yhteydessä oli sovittu, että kaupunki vuokraa 20 vuodeksi näyttelytilat WSOY:n kiinteistöstä. Tiloissa piti säilyttää Yrjö A. Jäntin taidekokoelmaa, joka sopimuksen myötä oli siirtynyt kaupungin omistukseen säätiön muun omaisuuden kanssa. Muu omaisuus koostuu 1099 teoksesta, joiden tasearvoksi oli vahvistettu vuonna 1984 yhteensä 2 092 854 markkaa.

Sopimuksen tekovuonna kaupunki vuokrasi WSOY:n omistamat näyttelytilat osoitteesta Papinkatu 19. Kuukausivuokra sidottiin elinkustannusindeksiin. Suuruudeltaan se oli aluksi 7.200 markkaa. Viime kesänä tehtyjen selvitysten mukaan olivat kaupungin juoksevat kustannukset näyttelytilojen ylläpidosta 195.000 markkaa vuodessa. WSOY:n osakkeiden osinkotuotoilla oli alunperin tarkoitus kattaa näyttelytilojen ylläpitokustannukset.

WSOY:n osakkeet liian kalliita?

Sanoma Osakeyhtiön, Helsinki Median ja WSOY:n pari viikkoa sitten solmitussa liitossa syntyi Sanoma-WSOY -niminen yhtiö. Vuoden 1999 toukokuussa toimintansa aloittavasta yhtiöstä tulee Pohjoismaiden toiseksi suurin mediakonserni ruotsalaisen Bonnierin jälkeen. Fuusiouutinen nostatti WSOY:n osakkeiden arvoa huomattavasti. Toukokuun alussa WSOY:n B-osakkeiden kauppahinnat liikkuivat 230-240 markan välillä. Fuusiopäätöksen jälkeen B-osakkeen ylin arvo on kivunnut jopa 400 markkaan. Yhdellä WSOY:n osakkella saa yhden Sanoma-WSOY:n osakkeen, joten WSOY:n osakkeilla voidaan ostaa uutta media-alan yhtiötä.

Tänään voidaan laskea, että Porvoon kaupunginhallituksen päätös myydä WSOY:n 45 000 osaketta 185 markan kappalehinnalla elokuussa 1997 merkitsi lähes 10 miljoonan markan tappiota verrattuna tilanteeseen, jossa osakkeet olisi pidetty omassa salkussa ja myyty vasta 9 kuukautta myöhemmin 400 markan kappalehinnasta. Tähän näkemykseen ei yhdy ainakaan Porvoon kaupungin talousjohtaja Peter Kjällman. Menneen vuoden osakekaupat eivät kirvellä Kjällmanin mieltä. Hän epäilee, ettei kukaan ostaisi WSOY:n osakkeita tällä hetkellä, sillä osakkeiden hinta on hänestä aivan liian korkealla.

Viime vuoden kesähelteiden aikana tehty WSOY:n osakkeiden myyntipäätös lähti liikkeelle suullisesta ostotarjouksesta. Ei-paperimuodossa ja puhelimitse tehdyn ostotarjouksen välitti kaupungin ylimmälle talousjohdolle Op-ryhmään kuuluva Opstock Oy. Se toimi samalla myös Porvoon kaupungin osakemarkkinoiden asiantuntijana, Kjällman vahvistaa. Osakekaupat käsiteltiin pelkästään Opstocin tarjouksen perusteella.

Kun ajattelemme Porvoon kaupungin omaisuuden myyntiä aivan lähitulevaisuudessa, mitä opimme WSOY:n osakekaupasta, joka käsiteltiin “ei julkisuuteen” leimattuna asiana ja pikavauhdilla ja kesähelteiden aikana?
- Meillä oli tehty osakkeista ostotarjous. Silloin mietittiin, myydäänkö vai eikö myydä. Ei voida sanoa, että olisimme nyt saaneet kaksinkertaisen hinnan. Se on jossittelua. Ehdottomasti olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että se ei ollut hirveän huono kauppa. Tuskinpa kovin moni ostaa osakkeita, kun niiden hinta on nyt niin hirveä. WSOY:n osakkeiden tase-arvo kaupungin kirjanpidossa oli 300.000 markkaa, joten sen perusteella kaupasta syntyi voittoa 8 miljoonaa markkaa, laskee talousjohtaja Kjällman.

Pirkko Ruohonen-Lerner

http://www.porvoon-yrityspalvelut.fi/lehti/

Mielipiteet

Otsikot tänään

Porvoon kaupungin tekemät WSOY:n osakekaupat puhuttavat: 8 miljoonaa voittoa vai 10 miljoonaa tappiota?




Edellinen lehti


Päätoimittaja: Pirkko Ruohonen-Lerner

sähköposti