Lehden tekijä:


Lue lisää...

Sähköposti minulle
Porvoon Netti-Uutiset
Riippumaton paikallislehti Internetissä.
Päivitetty 05.05.2002



Edelliset lehdet/aiheet
Edellinen lehti - 25.03.2002


Porvoon kaupunginhallitus 29.4.2002

- poisti esityslistalta Gammelbackan asemakaavan muutosesityksen. Kaupunginhallitus haluaa käsitellä asemakaavasta päätettäessä siitä tehdyn maankäyttösopimuksen.

- esittää kaupunginvaltuustolle, että Domargårdin jätelaitoksen toiminnan loputtua tehdään vuoden 2002 aikana ns. pakollinen varaus, johon siirretään liikelaitoksen taseeseen kerätyt varat sekä käyttöomaisuuden myyntitulot. Varat käytetään lähivuosina Domargårdin kaatopaikan nykyisen täyttöalueen sulkemisesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen.

-päätti, että nk. Skanskan tontin ympäristön puhdistustyöt voidaan aloittaa heti kun se on teknisesti mahdollista. Rantakadun tontin puhdistamisen arvioidaan maksavan 420 000 euroa (2,5 mmk) ilman arvonlisäveroa. Viereisen tontin asunnot valmistuvat tämän vuoden loppuun mennessä ja pilaantuneet maa-alueet pitää käsitellä ennen kuin asuntoihin voidaan muuttaa.
Katu- ja liikenneosaston vuoden 2002 talousarviossa on 235 000 euroa pilaantuneiden maiden puhdistamiseen. Summasta 35 000 euroa on varattu museorautatieaseman puistoalueen puhdistustöihin. Lisäksi Länsirannan investointimäärärahoista voidaan osoittaa säästöjä tähän tarkoitukseen.
Tekninen lautakunta oli esittänyt, että Rantakadun pilaantuneiden maa-alueiden puhdistamista varten tehtäisiin 160 000 euron suuruinen talousarviomuutos (menojen lisäys), jolle toivottiin kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyntää. Kaupunginhallitus ei lämmennyt esitykselle vaan kehotti teknistä lautakuntaa laatimaan uuden ehdotuksen määrärahan löytämiseksi lautakunnan omasta vuoden 2002 investointibudjetista.

- hyväksyi vuoden 2003 talousarvion kokonaiskehyksen. Sen mukaan Porvoon ensi vuoden talousarvion kokonaismenojen kasvu voi olla korkeintaan kaksi prosenttia nykyisellä veroprosentilla (18,25%). Toimintakuluihin voidaan tehdä vain inflaatiotarkistuksia. Vakinaisen tai tilapäisen henkilökunnan määrää ei voida kasvattaa.
Kaupunginvaltuusto on vuonna 2001 hyväksynyt Porvoon kaupungin strategiat. Toimialakohtaiset strategiat tulevat valtuuston käsittelyyn toukokuussa. Palveluja ja taloutta koskevien strategioiden yhteensovittaminen tapahtuu tulevassa talousarviossa ja -suunnitelmassa. Investointeja ei voida lisätä enempää kuin mitä taloussuunnitelmassa on vahvistettu.

- päätti, että Taidetehtaan saneerausta valmisteleva työryhmän valtuutetaan tekemään työnsä loppuun ja laatimaan työnsä tuloksista loppuraportin. Kaupunginjohtajan tehtäväksi annettiin selvittää Taidetehtaan purkumallia ja alueen kaavoituksellista tilannetta.

- merkitsi tiedoksi uuden paloaseman 6,7 miljoonan euron (40 mmk) suuruisen kustannusarvion. Taloussuunnitelmassa on paloasemalle varattu määrärahoja 6 miljoonaa euroa.

- merkitsi tiedoksi talonrakennushankkeiden kuukausiraportin. Epoon vanhainkodin maanrakennustöitä on jouduttu tekemään arvioitua laajemmin johtuen maassa olevien putkijohtojen arvioitua huonommasta kunnosta. Tästä johtuen maanrakennustyön kustannukset ovat nousseet. Saneeraustyön laajuutta tullaan karsimaan siinä laajuudessa kuin maanrakennustöiden lisätyöt edellyttävät, joten hanke tullaan pitämään asetetuissa raameissa.

- päätti, että kaupunki myy Kristenäsin rivitalon Kråköstä purkamisehdolla. Kaupat voidaan tehdä sitten kun asukkaille on saatu järjestettyä uudet asunnot, kuitenkin kesäkuun 2003 loppuun mennessä, edellytti kaupunginhallitus. Rivitalon katto vuotaa ja osa katon rungosta on mädäntynyt. Sähköjärjestelmän ja talon huonon kunnon vuoksi palovaara on suuri.

- päätti jatkaa neuvotteluja maatalousyrittäjien lomituspalveluista Pukkilan kunnan kanssa siten, että Pukkilan ja Porvoon paikallisyksiköt yhdistettäisiin. Kaupunginhallitus edellyttää, että Porvoossa on jatkossakin paikallispalvelupiste ja että palvelut saadaan kummallakin kotimaisella kielellä.

- merkitsi tiedoksi taloushallinnon kuukausiraportin maaliskuulta. Sen mukaan kuluvan vuoden talousarvioon on syntynyt 4 miljoonan euron suuruinen vaje, joka vaatii toimenpiteitä. Kaupunginhallitus päätti liittää osavuotisraporttiin (1.1.-30.4.) ehdotuksen talousarvion tasapainottamiseksi. Asia lähetetään myös kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

- merkitsi tiedoksi vanhusneuvoston vuoden 2001 toimintakertomuksen sekä neljä kirjaamoon saapunutta aloitetta.

- merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan.
- kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte on päättänyt, että projektijohtaja Karl Fredrik Laxell toimii sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajan sijaisena 22.-23.4., koska johtosäännön mukainen sijainen on sairauslomalla. Projektijohtaja Laxell on antanut suostumuksensa järjestelyyn.



Sivun alkuun

Porvoon kaupunginvaltuusto 24.4.2002

- merkitsi tiedoksi Porvoon vuoden 2001 päihde- ja huumehoitostrategian, joka on suunnattu luottamushenkilöille sekä päihdehuollossa ja ehkäisevässä päihdetyössä työskenteleville. Strategian tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen tilannekatsaus porvoolaisten nuorten ja aikuisten parissa tapahtuvasta päihdetyöstä ja sen ongelmakohdista, sekä kehittää ja tehostaa päihdetyötä.
Kaupunginhallitus on aiemmin päättänyt, että päihde- ja huumehoitostrategiatyöryhmä jatkaa toimintaansa päihdetyön kehittämisen, koordinoinnin ja strategian täytäntöönpanon seurantaelimenä. Strategia tarkistetaan kolmen vuoden välein.
Kaupunginhallitus on lähettänyt strategian hallintokunnille, joiden tulisi toteuttaa sen ohjelmaa omien toimintojensa ja talousarvioidensa puitteissa. Työryhmä laatii vuosittain luettelon päihdehuoltoon liittyvistä esityksistä, jotka liittyvät talousarvioon. Lisäksi laaditaan helppokäyttöinen, kaikkiin koteihin jaettava esite (APUA-ohjelma).

- valitsi kaupunginhallituksen varajäseneksi Bo-Johan Johanssonin (r) Rainer Buskin (r) tilalle. Busk valittiin muutama viikko sitten tarkastuslautakunnan jäseneksi ja varapuheenjohtajaksi. Kuntalain 71 §:n mukaan tarkastuslautakunnan jäsen ei saa olla kaupunginhallituksen jäsen tai varajäsen. Rainer Busk on ollut kaupunginhallituksessa Johan Söderbergin varajäsen sekä kaupunginhallituksen asettaman talous- ja suunnittelujaoston varsinainen jäsen.

- myönsi eron Päivi Kippo-Edlundille (r) teknisen lautakunnan jäsenyydestä. Hänen tilalleen valittiin Tove Hagman.

- muutti Porvoon kaupungin hallintosääntöön kirjattua aloitteiden tiedoksisaattamisajankohtaa. Jatkossa kaupunginhallituksen on esitettävä luettelo valtuuston toimivaltaan kuuluvista aloitteista ja niiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä lokakuun loppuun mennessä. Vanhan säännön mukainen ajankohta oli helmikuun loppu. Valtuutettu Hannu Ikonen (sd) oli tehnyt aloitteen hallintosäännön muuttamisesta. Hänen mukaansa aloitteiden käsittelyajankohdan muuttaminen on perusteltua, koska useimmat aloitteet liittyvät tavalla tai toisella tulevaan talousarvioon sekä mahdollisesti myös veroprosenttiin.
Kuntalain mukaan valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Aloitteiden teko-oikeus on kaikilla kaupungin asukkailla.

- hyväksyi äänestyksen jälkeen periaatepäätöksen siitä, että kaupunki on mukana Kuninkaanportin ensimmäisen vaiheen eli nk. kärkiprojektin toteuttamismallissa. Sen mukaan Porvoon kaupunki, SRV Viitoset Oy ja ulkopuolinen rahoittaja perustavat kiinteistöosakeyhtiön, joka rakennuttaa omistukseensa ja edelleen vuokrattaviksi Kuninkaanportin alueen ensimmäiset toimitilat.
Valtuusto päätti myös, että kesäkuun kokoukseen tuodaan hyväksyttäväksi hankkeen toteuttamisen edellyttämä osakassopimus, tontinmyynnin esisopimus ja kaupungin vakuudet (takaus) rahoittajalle. Myös kärkiprojektin kaupungille aiheuttamat taloudelliset riskit arvioidaan tuohon mennessä.
Kuninkaanportin aloitusalueen ensimmäisen rakennuksen kerrosala on runsaat 4.200 neliömetriä ja hyötyala runsaat 3.500 neliömetriä. Toisen rakennuksen vastaavat pinta-alat ovat 3.700 ja 3.100 neliömetriä. Ensimmäiseen rakennukseen sijoittuu osaamis- ja koulutuskeskus, jonka tilantarve on noin 2.500 neliötä. Loppuosa ensimmäisestä rakennuksesta ja toinen rakennus vuokrataan kokonaan yrityksille. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 10 miljoonaa euroa (60 mmk).
Kiinteistöosakeyhtiön omistajiksi tulevat SRV Viitoset Oy 11 prosentin osuudella, ulkopuolinen rahoittajataho 40 prosentin ja Porvoon kaupunki 49 prosentin osuudella. Kiinteistöosakeyhtiön osakassopimuksella säädellään kaupungin oikeudesta lunastaa rahoittajan ja SRV Viitoset Oy:n osakkeet järjestelyn voimassaoloaikana tai lopussa nimellisarvosta, johon lisätään sopimuksen mukainen korko. Myös rahoittajalla ja SRV Viitoset Oy:llä on oikeus myydä osakkeensa samoilla ehdoilla ja samaan aikaan kaupungille. Kiinteistöosakeyhtiö tekee rakentamissopimuksen SRV Viitoset Oy:n kanssa.
Rahoituskustannusten ja vuokratason pitämiseksi mahdollisimman alhaisina hankkeen rahoitukselle halutaan Porvoon kaupungin takaus.


Porvoon kaupunginvaltuusto 3.4.2002

- päätti, että Porvoon kaupunki myöntää omavelkaisen takauksen Kurböle-Londböle Vattenandelslag -nimiselle vesiosuuskunnan 300.000 euron suuruiselle lainalle. Aktia Sparbankenin lainan myöntämisen ehtona on, että Porvoon kaupunki takaa sen. Laina- ja takausaika on 18 vuotta ja korko 6 kuukauden euribor lisättynä 0,5 prosenttia. Lainan hakijoina ovat vesiosuuskunnan tulevat osakkaat. Laina tullaan käyttämään vesijohtohanketta varten.
Kurbölen ja Londbölen kylissä on yhteensä 115 kiinteistöä, joista vesiosuuskunnan jäsenmaksun on maksanut 80 kiinteistöä tai rakennuspaikkaa. Näistä puolet on vakituisessa asuinkäytössä. Vessölandetin asukkailla on tällä hetkellä pääsääntöisesti ala-arvoista vettä, todetaan takausanomuksessa, jonka ovat allekirjoittaneet osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Torbjörn Blomqvist ja hallituksen jäsen Esko Väänänen.
Osuuskunta on järjestänyt urakkatarjouskilpailun kohteen toteuttamisesta. Sen perusteella on arvioitu, että koko hankkeen kustannusarvio on yli 400.000 euroa. Porvoon vesilaitos maksaa putkiavustusta runkojohtohankkeelle lähes 80.000 euroa. Lisäksi Uudenmaan Ympäristökeskus avustaa hanketta lähes 60.000 eurolla. Osuuskunnan jäsenet maksavat itse osuus- ja vesiliittymämaksuina noin 150.000 euroa.
"Osuuskunta toimii alueellaan vesihuoltolain mukaisena vesihuoltolaitoksena, joka on samassa juridisessa asemassa kuin kaupungin vesilaitos. Mikäli kaupunki ryhtyy lainan takaajaksi, on kaupungin kannettava mahdollinen takaukseen liittyvä taloudellinen riski. Lainanhoitokustannuksia tai vastuita ei tule siirtää vesilaitoksen vastattavaksi", todetaan Vesilaitoksen johtokunnan antamassa lausunnossa.

- hyväksyi yleishallinnon vuoden 2002 talousarvioon muutoksen. Aluekeskusohjelman menomäärärahaksi esitetään 400.000 euroa ja tuloarvioksi 302.601 euroa. Porvoon osuus menoista on 97.399 euroa. Vasta osavuosiraportin yhteydessä otetaan kantaa siihen, kuinka kaupungin osuus rahoitetaan.
Itä-Uudenmaan aluekeskusohjelman puitteissa vuonna 2002 on tarkoituksena käynnistää aluekeskusohjelman käytännön järjestelyt, valmistella yhteistyö- ja kehittämishankkeet sekä tehdä esiselvitykset. Lisäksi valmistellaan jatkovuosille määritellyt kehittämistoimenpiteet.
Porvoon kaupunki ja Itä-Uudenmaan liitto hallinnoivat aluekeskusohjelmaa. Sitä varten on perustettu johtoryhmä, johon kuuluvat Itä-Uudenmaan kunnanjohtajat sekä maakuntajohtaja. Valmisteluryhmäksi on nimetty Porvoosta kaupunginjohtaja ja kehittämispäällikkö sekä Itä-Uudenmaan liiton maakuntajohtaja ja kehittämispäällikkö. Ohjelmaa varten palkattavan koordinaattorin palkkaukseen on varattu 67.000 euroa, avustavan henkilöstön palkkaukseen 27.000 euroa ja ostopalvelusopimuksiin 17.000 euroa jne. Tulopuolen rahoitukseen osallistuvat kunnat ja valtio kumpaisetkin 70.000 eurolla ensimmäisen vuoden aikana.
Kehittämistoimenpiteinä laaditaan mm. maakunnallinen elinkeinostrategia, tietomaakuntastrategia ja perustetaan kulttuuritoimialan osaamiskeskus. Lisäksi tavoitteena on luoda kuntien välinen, koko maakunnan kattava aito yhteistoimintajärjestelmä, jonka avulla voidaan markkinoida alueen asuinmahdollisuuksia ja koordinoida kuntien tonttitarjontaa.

- hyväksyi lähes 420.000 euron suuruisen talousarviomuutoksen vuodelle 2002 öljyntorjunta-aluksen hankintaa varten. Aluksen hankintamenettely aloitettiin alkuvuodesta 2001, mutta ilmeni, ettei yksikään toimittaja voinut taata toimivaa erittelyn mukaista yksikköä. Viivästyksen johdosta talousarviomäärärahoista käytettiin vain 25 % eli 875.000 markkaa aluksen tilauksen yhteydessä. Loput 2,6 mmk on vuoden 2001 säästöä, mikä summa päätettiin ottaa vuoden 2002 talousarvioon.

- merkitsi tiedoksi raportin Itä-Uudenmaan liikennestrategiasta.



Sivun alkuun

Porvoon kaupunginhallitus 15.4.2002

- esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyisi Kuninkaanportin ensimmäisen vaiheen eli nk. kärkiprojektin toteuttamismallin. Tarkoituksena on, että Porvoon kaupunki, SRV Viitoset Oy ja ulkopuolinen rahoittaja perustaisivat kiinteistöosakeyhtiön, joka rakennuttaisi omistukseensa ja edelleen vuokrattaviksi Kuninkaanportin alueen ensimmäiset toimitilat.
Mikäli kaupunginvaltuusto tekee em. periaatepäätöksen, tuodaan valtuuston kesäkuun kokoukseen hyväksyttäväksi osakassopimus, tontinmyynnin esisopimus ja kaupungin vakuudet rahoittajalle. Myös kärkiprojektin kaupungille aiheuttamat taloudelliset riskit arvioidaan tuohon mennessä.
Kuninkaanportin aloitusalueen arkkitehtisuunnitelmat on saatu valmiiksi markkinointia varten. Kohde koostuu kahdesta rakennuksesta, joista ensimmäisen kerrosala on runsaat 4.200 neliömetriä ja hyötyala runsaat 3.500 neliömetriä. Toisen rakennuksen vastaavat pinta-alat ovat 3.700 ja 3.100 neliömetriä. Rakennukseen 1 sijoittuu osaamis- ja koulutuskeskus, jonka tilantarve on noin 2.500 neliötä. Loppuosa rakennuksesta 1 ja rakennus 2 vuokrataan kokonaan yrityksille. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 10 miljoonaa euroa (n. 60 mmk).
Kiinteistöjen rakentamiseksi on selvitetty useita vaihtoehtoisia malleja. Erilaisten kiinteistösijoittajavaihtoehtojen kautta pääoman tuottovaatimukset asettuvat tasolle, joka johtaa esimerkiksi osaamis- ja koulutuskeskukseen sijoittuvien oppilaitosten kannalta liian korkeaan pääomavuokraan. "Vuokratason saamiseksi alemmaksi ja siten koko hankkeen saamiseksi liikkeelle, mikä on Porvoon elinkeino- ja kehittämispolitiikan keskeinen ja tärkeä tavoite, kaupungin mukaantulo hankkeeseen on välttämätöntä. Periaatepäätös kaupungin osuudesta tarvitaan, jotta mm. vuokrausneuvotteluissa voidaan edetä", todetaan Antero Antilan laatimassa esittelytekstissä.
Kuninkaanportin kehittämisprojektin johtoryhmä sekä kaupunginhallituksen nimeämä seurantatyöryhmä esittävät, että perustettaisiin osakkaiden konsernitaseiden ulkopuolinen kiinteistöosakeyhtiö, jonka omistajaksi tulevat SRV Viitoset Oy 11 prosentin osuudella, ulkopuolinen rahoittajataho 40 prosentin ja Porvoon kaupunki 49 prosentin osuudella. Kiinteistöosakeyhtiön osakassopimuksella säädellään kaupungin oikeudesta lunastaa rahoittajan ja SRV Viitoset Oy:n osakkeet järjestelyn voimassaoloaikana tai lopussa nimellisarvosta, johon lisätään sopimuksen mukainen korko. Myös rahoittajalla ja SRV Viitoset Oy:llä on oikeus myydä osakkeensa samoilla ehdoilla ja samaan aikaan kaupungille. Kiinteistöosakeyhtiö tekee rakentamissopimuksen SRV Viitoset Oy:n kanssa, mutta hankkeen rahoitus kilpailutetaan. Kiinteistöosakeyhtiö vuokraa tilat loppukäyttäjille.
Rahoituskustannusten ja vuokratason pitämiseksi mahdollisimman alhaisina rahoitukselle halutaan Porvoon kaupungin takaus.

- päätti äänestyksen jälkeen (9-4) palauttaa uuteen valmisteluun esityksen Taidetehtaan peruskorjauksesta. Asiaa valmistellut työryhmä on päätynyt esittämään, että kaupunki myisi Taidetehtaan alueelta rakennusoikeutta 7.500-10.000 neliötä kaupan suuryksikköä varten. Taidetehtaan ja liikerakennuksen hallintaan perustettaisiin kiinteistöosakeyhtiö, jonka osakkaina olisivat Porvoon kaupunki ja kauppaliike. Tontin ja rakennusoikeuden myymisestä saatavat varat käytettäisiin Taidetehtaan peruskorjaukseen.

- muutti yhden määräaikaisen terveyskeskuslääkärin viran vakituiseksi. Lisäksi kaupunginhallitus perusti koulutussuunnittelijan ja ympäristökasvattajan toimet. Lasten ja nuorten Taidekoulu sai uuden opettajan viran sekä yksi koulun opettajan toimi muutettiin viraksi. Musiikkiopiston huilunsoittajan virka muutettiin klarinetinsoiton opettajan viraksi. Johtavien kodinhoitajien virkanimikkeet muutettiin kotipalvelunohjaajiksi ja kaksi kodinhoitajan virkaa muutettiin vastaavan hoitajan viroiksi. Neljä määräaikaista lastentarhanopettajan tointa vakinaistettiin ja kaksi määräaikaista lastenhoitajan tointa vakinaistettiin ja muutettiin lähihoitajan toimiksi. Lisäksi perustettiin kaksi sairaanhoitajan/terveydenhoitajan tointa, yksi osa-aikainen keittiöapulaisen toimi, vakinaistettiin erityisavustajan toimi sekä muutettiin kaksi osa-aikaista lähihoitajan tointa kokopäiväisiksi.

- ilmoitti evästyksensä edustajilleen useiden osakeyhtiöiden, yhdistysten ja kuntayhtymien kevätkokouksiin.

- merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan.



Sivun alkuun

Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun

sähköposti




R