Porvoon Netti-Uutiset
Porvoon Netti-Uutiset on uusi ja riippumaton paikallislehti Internetissä.
Koko totuus - mitään salaamatta
Päivitetty 6.10.1998



...................................... Päätoimittaja

Edelliset lehdet

Edelliset aiheet


Kaupungin omaisuutta ostetaan, myydään, vaihdetaan...

Arvo-omaisuus "salaisessa" alennusmyynnissä?


Uudessa Porvoossa liikkuvat kaikenkarvaiset kauppamiehet. Vanhan Porvoon kaupungin omistamia kiinteistöjä ja osakkeita on ostettu, myyty ja nyt valmistellaan mittavia maanvaihtokauppoja kirjaston rakentamista varten. Kokonaan oman lukunsa muodostavat Porvoon Energia Oy:n osakkeiden myyntiin liittyvät huhut, joilta ei ole katkaistu siipiä.

Samalla kun kaupungin eri toimialat käyvät mammuttimaisia kampanjoita lehtien palstoilla saavutettujen etujen eli määrärahojen puolesta, ei kaupungin arvo-omaisuuden myynti-ilmoituksia löydy vaikka suurennuslasilla yrittäisi tiirailla.

Salaisista kaupoista tuoreessa muistissa ovat vielä esimerkiksi WSOY:n osakkeiden kaupat. Kaupunginhallitus päätti myydä kaupungin omistamat WSOY:n osakkeet juuri ennen kuin niiden arvo nousi pilviin. OP-ryhmään kuuluva välittäjätaho auttoi osakekaupan teossa. Selvittämättä jäi, kenen arvopaperisalkkuun Porvoon lahjaosakkeet päätyivät.

Gammelbackan terveysasema päätettiin niin ikään ostaa kaupungille 2 miljoonalla markalla. Myyjätahona oli Merita Kiinteistöt Oy, jolle osakkeet olivat joutuneet Rakennusliike Hakan konkurssin yhteydessä. Kaupasta ja sen ehdoista neuvoteltiin kulissien takana ja asiakirjat oli leimattu salaisiksi aina valtuustokäsittelyyn saakka.

Salaisena käsiteltiin elokuussa Skanska Oy:lle myyty Rantakadun varrella sijaitseva kokonainen korttelialue, josta avautuvat jokimaisemat Porvoonjoelle ja Kokonniemeen. Korttelin rakennusoikeus on 9 460 kerrosneliötä ja kauppahinnaksi Skanska oli tarjonnut 9,46 miljoonaa markkaa. Muita tarjouksia ei ollut.

Kauppahinta kokonaisuudessaan tullaan käyttämään korttelia ympäröivien yleisten alueiden rakentamiseen, joten Rantakadun korttelin kaupasta ei synny ylimääräistä voittoa myyjälle eli Porvoon kaupungille. Kun Rantakadun kortteli oli myyty Skanska Oy:lle, paljastui, että myydyllä tontilla sijaitsee useita kaupungin vuokra-asuntoja. Nyt asukkaat on irtisanottu ja kaupunki joutuu asuttamaan vuokralaisensa muualle. Vajaan kymmenen vuokralaisen asuttamiskustannukset jäivät täysin laadittujen laskelmien ulkopuolelle.

suistont.jpg - 40491 Bytes

Salaisena asiana käsiteltiin elokuussa Skanska Oy:lle myyty Rantakadun varrella sijaitseva kokonainen korttelialue, josta avautuvat jokimaisemat Porvoonjoelle ja Kokonniemeen. Korttelin rakennusoikeus on 9 460 kerrosneliötä ja kauppahinnaksi Skanska oli tarjonnut 9,46 miljoonaa markkaa. Muita tarjouksia ei ollut.

tapuli20.jpg - 31839 Bytes
Kun Rantakadun kortteli oli myyty Skanska Oy:lle, paljastui, että myydyllä tontilla sijaitsee useita kaupungin vuokra-asuntoja. Nyt asukkaat on irtisanottu ja kaupunki joutuu asuttamaan vuokralaisensa muualle. Vajaan kymmenen vuokralaisen asuttamiskustannukset jäivät täysin laadittujen laskelmien ulkopuolelle.

Lähes kaikki suuren luokan kaupat on leimattu valmisteluvaiheessa salaisiksi aina viimeisintä päätöksentekoelintä myöten. Seuraava tapaus on tulossa valtuuston siunattavaksi ensi maanantaina. Kysymyksessä on arvotontti kolme vuotta sitten saneerattuine rakennuksineen. Se sijaitsee osoitteessa Kaivokatu 24.

Miksi suuren luokan asiat käsitellään Porvoossa salaisina asioina, Porvoon teknisen ja ympäristötoimen toimialajohtaja Matti Arvinen?

- Itse olen ollut valmistelemassa Rantakadun ja Kaivokadun kiinteistökauppoja. Kaupungin liiketaloudellista etua koskevina asioina ne päätettiin käsitellä valmisteluvaiheessa salaisina.

Kun Porvoo on myyjäosapuolena kaupanteossa, onko kaupungin kannalta olemassa muuta riskiä kuin se, että joku tarjoaisi kiinteistöistä enemmän rahaa kuin se, jonka kanssa kaupunki on käynyt kahdenkeskisiä, salaisia neuvotteluja?

- Kiinteistöjä on kaupiteltu vuosikaudet. Niistä on ollut ilmoituksia lehdissä. Nyt toteutettavista kaupoista saadaan käypä hinta, vakuuttaa Arvinen.

Miljoona markkaa alihintaa?


Porvoon kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että kaupunki myisi kiinteistön osoitteesta Kaivokatu 24 Asoasunnot Oy:lle. Tontilla on kolme 70-75 neliön suuruista asuntoa, jotka on peruskorjattu täydellisesti vuonna 1995.
Tontin pinta-ala on 1866 neliötä. Rakennusten suurin sallittu kerrosala tontilla on 1679 neliötä. Määrästä on rakennettu 239 neliötä, joten käyttämätöntä rakennusoikeutta on jäljellä noin 1440 neliötä. Tontin ja asuinhuoneistojen yhteiseksi myyntihinnaksi on kaupunki neuvotellut 2,3 miljoonaa markkaa. Tavallisesti kiinteistökaupat tehdään sen kanssa, joka tarjoaa eniten myytävästä kohteesta. Poikkeuksena säännöstä ovat perhe- ja toveripiirissä tapahtuvat kiinteistökaupat kuten myös omille yhtiöille tapahtuvat kaupat.

VVO-Rakennuttaja, johon Asoasunnot Oy kuuluu, on saanut valtion lainoja rakentamistaan varten Kaivokadun tontille. Porvoon kaavoitus- ja rakennuslautakunta on myöntänyt yhtiölle myös rakennusluvan kokouksessaan 1.10., vaikka Porvoon kaupunki on edelleen tontin omistaja. Kaupunginvaltuusto tekee lopullisen päätöksen Kaivokadun kiinteistökaupasta.

Kaivokadun kiinteistön osalta tarjouksen on Asoasuntojen lisäksi jättänyt oma-aloitteisesti, ilman tarjouspyyntöä, Porvoon Puurakennus Oy.

Paras tontti alihintaan?

Porvoo on 60-luvulla ostanut Kaivokatu 24:n tontin ja siinä olevan vanhan puutalon. Alunperin tontti oli tarkoitus rakentaa pysäköintialueeksi, kertoo rakennuspäällikkö Lasse Forssell. Puutalossa on kolme noin 70 neliön suuruista huoneistoa, joiden saneeraamiseen käytettiin vuonna 1995 kaupungin talousarviomäärärahoja 1.347.000 markkaa. Asunnot on siis peruskorjattu ilman suoranaista lainarahaa, joten niiden myyntiä eivät estä arava-lainoihin liittyvät rajoitukset.
- Asunnot on saneerattu täydellisesti. Vain vanhat puukuoret jäivät jäljelle. Saneerauksen yhteydessä asunnot liitettiin myös kaukolämpöverkostoon, Forssell kertoo.

Vuonna 1997 kaupunki sai asunnoista vuokratuloja 111.860 markkaa. Kuukausivuokra asuntoa kohden on noin 3.100 markkaa.

Kiinteistövälittäjä Jutta Kaksosen mukaan rakennusoikeutta Porvoon keskustassa on ollut myynnissä esimerkiksi läheisellä Rauhankadulla. Rakennusoikeudesta on maksettu noin 800-1000 markkaa neliöltä.

kaivok24.jpg - 35459 Bytes Mikäli kaupunginvaltuusto päättää myydä Kaivokatu 24:n kiinteistön, voidaan sanoa, että asuntojen velattomaksi myyntihinnaksi tulee 10.454 markkaa neliöltä. Kaupanpäälliseksi annetaan 1440 neliötä rakennusoikeutta, jonka arvo on reippaasti yli miljoona markkaa.

Samassa korttelissa on ollut myynnissä myös uusia asuntoja, joiden neliöhinnat ovat liikkuneet 10.800 - 12.000 markan välillä.
- Pieteetillä korjatut vanhat huoneistot on myyty noin 10.000 markan neliöhinnasta, Kaksonen kertoo.

Frank Wendelin Porvoon Seudun OP-Kiinteistökeskuksesta ei ole käynyt tutustumassa Kaivokatu 24:n saneerattuihin huoneistoihin sisältäpäin. Ulkoapäin talo näyttää hyvältä.
- Vanhan rakennuksen voi korjata sadalla eri tavalla. Sen voi tehdä tosi hienosti, keskinkertaisesti, tai siten, että huoneisto on asuttava. Normaali kerrostalokolmio keskustassa maksaa tällä hetkellä 450 000 - 550 000 markkaa, hän sanoo.
Wendelinin mukaa keskustan tonttien hinnat ovat pyörineet 800 - 1 000 markan paikkeilla rakennusoikeusneliötä kohden. Hintaan vaikuttaa mm. maaperä, jolla tontti sijaitsee.
Kiinteistötoimisto Pasi Volasella on myynnissä 1878 neliön suuruinen naapuritontti, jonka osoite on Kaivokatu 22. Tällä tontilla on empiirityyliset, peruskorjattavat rakennukset (300 neliötä). Maapohja on paalutettavaa rakennusmaata, jolla on rakennusoikeutta jäljellä 1390 neliötä. Tämän kiinteistön juuri tarkastettu hintapyyntö on 1 150 000 markkaa, kertoo Maaria Kari.

- Nyt kaupunki on myymässä Porvoon parasta tonttia alihintaan, sanoo Porvoon Puurakennus Oy:n toimitusjohtaja Timo Horttanainen.
Horttanaisen arvion mukaan rakennusoikeuden hinta kyseisellä tontilla on noin 800 markkaa kerrosalaneliömetriltä ja saneerattujen asuntojen neliöhinnat 10 000 markan paikkeilla.



Virkamiesjohdon tulonpaikkaustilkkutäkki -malli ei mennyt läpi kaupunginhallituksessa

Veroprosenttiin esitetään prosenttiyksikön suuruista korotusta


Maanantaina Porvoon kaupunginhallitus päätti, että kuntalaisten verorasitusta on toistamiseen kiristettävä. Vuosi sitten veroprosentti nostettiin 17 prosentista 17,75 prosenttiin. Nyt veroprosentti on esitetty korotettavaksi nykyisestä 18,75 prosenttiin. Veronkorotuksella on tarkoitus saada kaupungin vuoden 1999 menojen ja tulojen välinen kuilu pienemmäksi.

Kaupunginhallituksessa pähkäiltiin maanantai-illan kokouksessa puoli yhdeksään saakka ensi vuoden veroprosentteja. Kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte esitti, että Porvoon kunnallisveroprosenttia ei korotettaisi. Slotte olisi korottanut mm. vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosenttia nykyisestä 0,11 prosentista 0,18 prosenttiin. Koiraveroa kaupunginjohtaja esitti korotettavaksi 300 markkaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Johan Söderberg (r) teki oman muutosesityksensä veroprosenttiasiassa, jota puoluetoveri Ingmar Karlsson kannatti.
Söderbergin esityksessä sanotaan seuraavalla tavalla:

"Koska kaupunginhallitus on epäonnistunut rajoittamaan toimintamenojen kasvua, porvoolaisten palveluja (laatu ja määrä) on mahdotonta leikata siinä laajuudessa kun Porvoon tulot edellyttäisivät, liittymissopimuksen henkilöstön työsuhdeturvan purkamistoimenpiteet eivät tässä vaiheessa ole tarkoituksenmukaisia, virkamiesjohdon kaavailema tulonpaikkaustilkkutäkki (kiinteistöverot, koiravero, vesimaksu, energiayhtiön tuottovaatimus) alibudjetointiin (mm koulutusmenot, sosiaali- ja terveysmenot, erikoissairaanhoitomenot) liitettynä ei ole kenenkään edun mukaista katson, että kunnallista tuloveroprosenttia on nostettava 1 %-yksikköä niin että se olisi vuonna 1999 18,75 %. Muihin veroihin ja maksuihin ei tulisi tehdä muutoksia."

Kaupunginhallituksen jäsen Markku Vaniala (sd) esitti Maijaliisa Alatalon (sd) kannattamana, että tuloveroprosentiksi vahvistetaan 18,25 prosentiksi ja kiinteistöveroprosentit ja koiravero korotetaan kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Kaupunginhallituksessa äänestettiin ensiksi panemalla Johan Söderbergin esitys Markku Vanialan esitystä vastaan. Söderbergin esityksen puolesta äänestivät Bäcklund, Karlsson, Lindblad, Lindroos, Rejman, Söderberg. He kaikki kuuluvat rkp:n ryhmään. Vanialan esityksen taakse menivät Alatalo, Talsi-Sirkka(vihr), Timonen(sd) ja Vaniala. Jäsenet Ikonen(kok), Kekkonen(kok) ja Tenhonen(sd) äänestivät tyhjää.

Seuraavassa äänestyksessä kaupunginjohtajan esitys hävisi Söderbergin muutosesitykselle. Söderbergin esityksen puolesta äänestivät Alatalo, Bäcklund, Karlsson, Lindblad, Lindroos, Rejman, Söderberg, Talsi-Sirkka ja Timonen. Jäsenet Ikonen, Kekkonen ja Tenhonen vastustivat kunnallisveroprosentin korotusta ja äänestivät kaupunginjohtajan esityksen puolesta. Markku Vaniala äänesti tällä kerralla tyhjää.

Kuinka tähän on tultu?
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 15.6.1998 talousstrategian, jonka päämääränä on tasapainoinen talous vuonna 2001. Tavoitteen saavuttamiseksi on kaupungin nettotulosta parannettava 72 miljoonaa markkaa vuoden 1998 tasoon nähden. Strategian mukaan on kaupungin tilikauden tuloksen oltava positiivinen vuodesta 1999.

Suunnittelupäällikkö Martin Söderlund laati kehykset vuoden 1999 talousarviota varten ja toimialat ryhtyivät valmistelutyöhön. Lautakuntien talousarvioesitykset ylittivät annetut kehykset 8,7 miljoonalla markalla. Investointien kohdalla kehykset ylitettiin 24 miljoonalla markalla.

Talousarvion tasapainottamiseksi on esitetty suuri määrä yksittäisiä toimenpiteitä, joilla palvelutasoa leikattaisiin. Samoin on esitetty, että kaupungin omistamien yhtiöiden ja liikelaitosten tuottoa lisättäisiin. Maanmyyntitulojen tuloarviota on korotettu 4,6 miljoonasta markasta 6,6 miljoonaan markkaan.

Kuntien on ilmoitettava verohallitukselle vuoden 1999 tulovero- ja kiinteistöveroprosentit viimeistään lokakuun 19. päivänä. Porvoon kaupunginvaltuusto sanoo lopullisen sanansa veroprosenttiasiassa ensi maanantaina.

nasikaiv.jpg - 35830 Bytes
Vuoden 1999 suurimpia investointeja ovat kuvassa näkyvän Keskustan uuden päiväkodin rakennustyöt Kaivokadulla, Linnankosken lukion saneeraus ja uuden kirjaston rakennustyöt. Kirjastomontun louhintatyöt aloitetaan lähipäivien aikana.

Pirkko Ruohonen-Lerner

http://www.porvoon-yrityspalvelut.fi/lehti/


......................................
Otsikot tänään

Kaupungin omaisuutta ostetaan, myydään, vaihdetaan...

Virkamiesjohdon tulonpaikkaustilkkutäkki -malli ei mennyt läpi kaupunginhallituksessa


Edellinen lehti


Sivun alkuun

Päätoimittaja: Pirkko Ruohonen-Lerner

sähköposti