Porvoon Netti-Uutiset


Folkhälsanista Karjaan kivireki

Samfundet Folkhälsan i svenska Finland rf ja Porvoon kaupungin todelliset päättäjät ovat sopineet, että nk. kielipykälä korvataan Folkhälsanin toiminta-ajatuksella. Sen mukaan "tavoitteena on turvata ruotsinkielisille ihmisille kaikissa ikäryhmissä hoito ja palvelu omalla äidinkielellä." Mikä esisopimuksessa muuttui? Vastaus kuuluu: Ei yhtään mikään!

Hyvä on, jos Folkhälsan rakentaa rikkaille ruotsinkielisille vanhuksille palvelutaloja, mutta mielestäni on epäoikeudenmukaista panna kaikki veronmaksajat - myös pienituloiset eläkeläiset - tämän ylellisyyden maksumiehiksi.

Ostopäätökset ja raha kulkevat yleensä käsi kädessä. Ostopäätös tehdään, kun tiedetään, mitä ostetaan ja paljonko se maksaa. Porvoo on ostamassa Folkhälsanilta asumispalvelujen lisäksi X-määrän kodinhoito- ja siivouspalveluja, ateriapalveluja, hygienia- ja turvapalveluja sekä yövalvontaa jne. muihin asuntoihin.

Folkhälsanin tarjouksessa puhutaan tuntihinnoista, mutta palvelumäärät jätetään auki. Jätetäänkö Folkhälsanille avoin piikki, kuten sanotaan? Paljonko vuositasolla Porvoon kaupunki maksaisi Folkhälsanille "koko paketista", johon on niputettu palveluasuntojen lisäksi 33-paikkainen päiväkoti ruotsinkielisille lapsille ja mahdollisesti pari palveluasuntoa ruotsinkielisille vaikeavammaisille jne. Laskelmat on tehtävä!

Yllättävää, että kielipykälä kiinnosti, mutta hintapykälät eivät! Toivon, että kaupunginhallitus vaatii selvitykset Folkhälsanin hinnoista, ennen kuin se päättää esisopimuksen kohtalosta. Pitää myös selvittää, paljonko vastaavat kotipalvelut maksavat kaupungin omana työnä teetettynä?

Varoittava esimerkki Karjaalta kertoo, kuinka Folkhälsan alkoi tuottaa kaupungille kaikki terveyskeskuspalvelut ja vanhustenhuollon palvelut. Puitesopimuksen mukaan Folkhälsanin hinnan piti olla vuositasolla 45 mmk, mutta se onkin ollut 48-49 mmk, minkä lisäksi Karjaa joutuu järjestämään erikseen sairaankuljetuksia, apuvälinevarastoja, kansanterveyslain vaatimia ylilääkäripalveluja jne.

Karjaan ja Folkhälsanin sopimus tuli voimaan lokakuussa 1998. Sopimuksesta tuli kivireki Karjaalle. Nyt Karjaa haluaa muuttaa sopimusta halvemmaksi, mutta kuinka Folkhälsanille myydään tämä tahtotila? Kuntaliitosta on päätetty hakea konsultointiapua.

Soitin ja kysyin, kuinka Karjaalla on jouduttu tähän tilanteeseen? "Emme ole pystyneet täysin selvittämään, miten tässä näin kävi...Kokonaisvolyymistä vain puhuttiin Folkhälsanin kanssa, yksikköhinnoista ei puhuttu mitään...Folkhälsanin ja Karjaan sopimukseen olisi pitänyt ottaa kohta, jonka mukaan sopimus olisi pystytty tarpeen vaatiessa irtisanomaan kivuttomasti. Nyt sopimus voidaan irtisanoa vain, jos kustannukset ovat kalliimmat kuin vastaavissa kunnissa, yhteisiä, vertailukelpoisia lukuja ei löydy, joten sopimusta ei pystytä irtisanomaan", sanovat jälkipyykin pesijät.

Viime perjantaina lehdistössä kerrottiin, kuinka Karjaa kieltäytyy maksamasta erikoissairaanhoidon piirissä tapahtuvat ei-kiireelliset leikkaukset maaliskuusta lähtien: Kiellettyjä toimenpiteitä ovat mm. kosmeettiset suonikohjuleikkaukset, lievät peräpukamat, nivustyrät, nielurisat, sterilisaatiot, kohtuleikkaukset kuten myös kaikki kosmeettiset leikkaukset. Jo sovitutkin leikkaukset perutaan. Tyrmistyttävää, kansalaisten perusoikeuksia loukkaavaa, toteaa HUS:n hallituksen jäsen Veikko Simpanen (sd).

Karjaan valtuusto erotti kaupunginjohtajan talvella 1999 luottamuspulan vuoksi, lisäksi kamreeri, kaupunginsihteeri ja johtava lääkäri ovat vaihtuneet. Mitä tästä opimme?