Parlamentti haluaa vaikeuttaa veronkiertoa

Facebooktwittermail

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona (8.6.2016) veronkierron torjumista koskevan mietinnön. Tavoitteena on estää suuryritysten aggressiivista verosuunnittelua.

Olen tyytyväinen siitä, että veronkierron vastaisessa taistelussa edistytään. Periaatteena pitää olla se, että yritys maksaa verot siihen maahan, jossa voitot ovat syntyneet.

Parlamentti vaatii, että korkojen vähennyskelpoisuutta rajoitetaan. Se haluaa myös lisää avoimuutta säätiöihin, mustan listan veroparatiiseista sekä rangaistuksia yhteistyöstä kieltäytyville maille.

Kansainväliset suuryritykset siirtävät usein tuloksensa Suomesta matalan verotuksen maihin ylisuurilla korkovähennyksillä.

Hyvä esimerkki tästä on GE Healthcaren Suomen -konserni. Se maksoi vuosina 2011–2014 veroja Suomeen alle puoli miljoonaa euroa. Samassa ajassa yritys tilitti yhtiön ulkomailla sijaitseville yksiköille liki 300 miljoonaa euroa korkoja ja rojalteja.

Pidän tehokkaana keinona korkovähennyksien rajoittamista.

Parlamentti selkeytti myös monien ongelmallisten termien määritelmiä: Esimerkiksi postilaatikkoyhtiö, patenttiboksi, veroparatiisi, siirtohinnoittelu ja kiinteä toimipaikka on nyt määritelty selkeästi.

Comments are closed