Oliko vanhan kaupunginjohtajan kokonaispalkka sittenkin parempi?

Facebooktwittermail

Viime aikoina paikallislehdistössä on keskusteltu Porvoon uuden kaupunginjohtajan Marcus Henricsonin (RKP) 10 000 euron suuruisesta kuukausipalkasta. Monet ovat sitä mieltä, että uudelle johtajalle olisi riittänyt vanhan kaupunginjohtajan palkka, 8 375 euroa kuukaudessa.

Ihmettelen, miksi julkisuudessa ei ole käsitelty muita virkasuhteeseen liittyviä etuja, joita vanhalla kaupunginjohtajallamme Per-Håkan Slottella (RKP) on ollut. Kaupunginhallituksen pöytäkirjojen mukaan Slottelle myönnettiin vuonna 2006 lupa osallistua erilaisiin tilaisuuksiin ulkomailla, yhteensä 27 työpäivää.

Neljän viimeisen vuoden aikana noin 20 Slotten ulkomaanmatkapäivää on liittynyt öljyntorjuntaan ja noin 20 ulkomaanmatkapäivää Euroopan historiallisten kaupunkien liiton kokouksiin. Saksalaisessa ystävyyskaupungissa Dinkelsbühlissä on vierähtänyt kymmenkunta päivää, lisäksi muihin ystävyyskaupunkimatkoihin on käytetty runsaat 10 päivää. Kaupunginjohtajan työvierailuihin Venäjälle, Unkariin ja Tanskaan on käytetty runsaat 10 päivää. Lisäksi on yksittäisiä matkoja mm. Norjaan ja Ruotsiin.

Virkamiehen ulkomaanmatkojen ajalta kaupunki maksaa hänelle normaalia palkkaa, verovapaita ulkomaanpäivärahoja, lentolippuja, hotellimajoituksia, taksimatkoja, ravintolalaskuja jne. En tiedä, paljonko koko lysti maksoi vuonna 2006. Laskun loppusumma riippuu paljolti matkustusluokista ja hotellimajoitusten tasosta.

En tiedä sitäkään, kuinka kaupunginjohtajan ulkomaanmatkat ovat olleet hyödyksi niiden maksajille eli tavallisille porvoolaisille, joiden peruspalvelut eivät aina näytä toimivan edes tyydyttävällä tavalla. Lisäksi ratkaisemattomia ongelmia on paljon erityisesti Porvoon kaupungin investointipuolella ja velkaantumisessa, joten töitä olisi riittänyt kotikentälläkin.

Toivon, että osaavat ja osallistuvat valtuutetut Mikaela Nylander (RKP) ja Matti Nuutti (SDP) ovat neuvotelleet Henricsonin kanssa johtajasopimuksen, jonka myös kaikki kuntalaiset ja heidän edustajansa voivat hyväksyä. Henricsonin kirjallisessa johtajasopimuksessa on kohta Matkustussääntö. Sen mukaan ”Noudatetaan kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen matkustussäännöksiä (KVTES), kuitenkin niin, että kaupunginjohtaja itse päättää matkustustavasta ja -luokasta sekä majoituksesta.”

Suullisesti lienee sovittu johtajasopimuksen ehtojen tarkemmasta tulkinnasta. Toivottavasti Nylander ja Nuutti ovat edellyttäneet, että uuden kaupunginjohtajan matkojen tulee liittyä pääasiallisesti kaupunkilaisten palvelutuotantoon sekä kaupungin talouden ja hallinnon hoitamiseen.

Pirkko Ruohonen-Lerner

kaupunginvaltuutettu (sit.)

Comments are closed