Nuorten tupakointia pyrittävä vähentämään

Facebooktwittermail

Eduskunnassa käsiteltiin 19.2.09 lakialoitteita, joiden tavoitteena on vähentää tupakoinnin aiheuttamia haittoja. Tupakoinnin vastaisessa taistelussa on viime vuosien aikana saavutettu tärkeitä voittoja, kun tupakkalain uudistusten myötä tupakointi työpaikoilla on loppunut ja ravintolatupakointi on rajoittunut merkittävästi. Asenteet tupakointia kohtaan näyttävät olevan pikkuhiljaa muuttumassa, sillä nuorten tupakointi on kääntynyt loivaan laskuun ja myös yhä useampi aikuinen tupakoitsija lopettaa polttamisen.

Tästä huolimatta meillä on kuitenkin yhä noin miljoona tupakoitsijaa ja joka vuosi tuhannet suomalaiset kuolevat tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. Onkin tärkeää, että tupakoinnin vähentämiseksi otetaan käyttöön kaikki mahdolliset keinot. On tärkeää, että erityisesti nuorten tupakointia pyritään vähentämään. Tällä hetkellä nuorten ja suhteellisen helppo saada käsiinsä tupakkatuotteita, mikä johtuu monien aikuisten leväperäisestä suhtautumisesta asiaan.

Tupakkalain rangaistussäännösten muuttaminen toivon mukaan lisäisi aikuisten harkintaa niin, että tupakkatuotteiden myynti ja välittäminen alaikäisille vähenisivät. Tupakoinnin haittavaikutukset ovat paljon moninaisemmat kuin yleensä tiedetään. Tavallisesti tupakoinnin vaaroista puhuttaessa muistetaan kyllä keuhkosyöpä ja erilaiset hengityselinsairaudet, mutta usein mainitsematta jää, että tupakka lisää huomattavasti riskiä sairastua myös lukuisiin muihin syöpätauteihin sekä muun muassa nivelreumaan, ms-tautiin ja masennukseen. Se myös lisää huimasti lapsettomuuden riskiä ja on merkittävä tekijä sydän- ja verisuonitautien synnyssä.

Tupakan välittäminen alaikäiselle on mielestäni sellaista toisen henkilön vahingoittamista, josta on syytä rangaista. Nuori maksaa aikuisten vastuuttomuudesta omalla terveydellään. Tällä hetkellä alaikäisten polttamiseen on käytännössä melko vaikea ulkopuolelta puuttua, kun hallussapito on sallittua. Tupakkatuotteiden hallussapitokielto alaikäisille on hyvä ajatus. Sen toteuttamistapa ja valvontamahdollisuudet ovat toisaalta vaikeita.

RKP liputtaa nuuskan puolesta

Valitettavasti edellä mainittujen tupakoinnin vähentämiseen tähtäävien lakialoitteiden ohella eduskunta sai eteensä useiden RKP:n kansanedustajien allekirjoittaman aloitteen, jossa esitettiin nuuskakiellon poistamista.
Ihmettelen suuresti, että Rkp:ssä jatkuvasti puhutaan nuuskan puolesta, jopa ministeritasolla. Nuuskan käyttö, siinä missä tupakankin, aiheuttaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden ja kasvattaa merkittävästi vatsa-, ruokatorvi- ja haimasyövän riskiä sekä aivohalvausten ja infarktien vaaraa.

Comments are closed