Nuorille on saatava työpaikkoja

Facebooktwittermail

Oppositioryhmien välikysymys nuorisotyöttömyydestä herätti eduskunnan täysistunnossa 2.6.2009 odotetusti kiivasta keskustelua.

Nuorisotyöttömyys on pahentunut lyhyessä ajassa merkittävästi. Tammikuun lopussa työttömiä nuoria oli jo 30 000 eli kolmannes enemmän kuin vuosi sitten, ja tilanteen pelätään yhä pahenevan taantuman edetessä. Työttömien joukossa on sekä korkeakoulutettuja nuoria että peruskoulun tai lukion käyneitä. Moni nuori ei vähäisen koulutuksensa tai puuttuvan työkokemuksensa vuoksi tahdo lainkaan päästä työelämään kiinni, ja tällöin tuuliajolle joutumisen riski on suuri. Kun ensimmäistäkään työpaikkaa ei tahdo löytyä, nuori ihminen helposti lannistuu – ja kun elämään sitten haetaan sisältöä päihteistä ja taloutta yritetään paikata pikavipeillä, on syrjäytymis- ja velkakierre valmis. Osa nuorista ajautuu pysyvästi yhteiskunnan ulkopuolelle.

Hallitukselta vaaditaan nyt pikaisia toimenpiteitä nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi, jotta koulunsa päättäneet pääsisivät kunnolla elämään kiinni ja uusilta syrjäytymistapauksilta vältyttäisiin. Nuorten tukeminen on sijoitus maamme tulevaisuuteen, ja siitä hyötyy lopulta joka ikinen suomalainen.

Comments are closed