No bail out –klausuulin tulkinta muuttunut

Facebooktwittermail

EU-maat ovat sopineet 750 miljardin euron vakautusjärjestelmästä. Tavoitteena on, että markkinat rauhoittuisivat ja luottamus palautuisi euroon ja koko Euroopan unioniin. Lisäaikaa Kreikalle saatiin siis ostettua valtavalla rahasummalla ja muiden maiden niskoille työnnetyillä lainojen takausriskeillä. Nämä riskit maksetaan todennäköisesti myöhemmin erääntyvinä lainalaskuina, sillä ei kai kukaan voi tosissaan uskoa Kreikan lainojenmaksukykyyn tulevaisuudessa. Kreikan ylimääräinen tukipaketti rahoitetaan myös suomalaisten veronmaksajien lukuun otettavalla uudella valtionvelalla.

Valtiovarainministeri Katainen vakuutteli vielä 11.3. pidetyllä suullisella kyselytunnilla seuraavasti: ”Meidän lähtökohtamme on se, että painostamme Kreikkaa tekemään taloutta kohentavia toimenpiteitä. Lähtökohtamme on se, että Kreikka pystyy nostamaan markkinoilta lainaa sen verran, minkä sitten tarvitsee, eikä tarvitsisi tukeutua mihinkään muihin – – valtioitten välisiin järjestelyihin.”

Vielä kaksi kuukautta sitten ministeri Katainen korosti, kuinka Suomi on pitänyt euroalueen sääntöjen kunnioitusta kaikkein vahvimmin esillä ja kuinka euroalueen säännöissä lukee, että euroalueen mailla ei ole tämmöistä pelastusmahdollisuutta. No bail out -klausuuli kuuluu euroalueen sääntöihin, eli me olemme nimenomaan sitä linjaa ajaneet, että Kreikan pitää hoitaa omat asiansa kuntoon. Näin meille vakuutti ministeri Katainen tässä salissa kaksi kuukautta sitten. Tänään on ministereillämme ihan toinen ääni kellossa.

Ei voi muuta kuin ihmetellä sitä, kuinka tulkinnat ovat muuttuneet ja sen johdosta suomalaisten veronmaksajien piikkiin lykätään vakuudettomia velkakirjoja ja takaussitoumuksia lähes 10 miljardin euron edestä. Tässä ei ole enää kyse Kreikasta vaan koko Euroopan vakaudesta. Tämä on massiivinen operaatio, ovat säntäilevät edustajamme laukoneet pikkutunneilla ja ilmeisesti sopineet Suomen kansan puolesta isoista asioista. Viimeistään nyt luulisi kaikkia suomalaisia kiinnostavan tieto, mistä kaikesta muusta edustajamme ovat sopineet puolestamme viimeisten kahdeksan vuoden aikana, kun Suomi on kuulunut yhteisvaluuttaan. Mitä tapahtuisi, jos muidenkin EU-sopimusten pykälätulkinnat muuttuisivat yhtä nopeasti ja kevyesti kuin nyt on tapahtunut?

Hallitus on myynyt kansalle tätä massiivista operaatiota ainoana vaihtoehtona. Näin yksinkertainen asia ei tietenkään ole. Aina on olemassa myös muita vaihtoehtoja, jotka palvelevat joidenkin toisten tahojen intressejä paremmin. Nyt hallitus kumartaa finanssisektorin suuntaan ja samalla pyllistää kaikille suomalaisille veronmaksajille, jotka asetetaan tässä tosi EU-tarinassa lopulta laskun maksajan rooliin.

Suomalaisten sympatioita kreikkalainen poliittinen ja virkamieseliitti erityisetuineen ei saa osakseen. Tilastojen väärennöksistä ja valehtelusta ei pitäisi koskaan palkita vaan rangaista näihin tekoihin syyllistyneitä henkilöitä. Valitettavaa on se, että suuri enemmistö eli Kreikan pienipalkkainen ja paljon työtä tekevä tavallinen kansalainen joutuu maksamaan kipeästi tästä vallanpitäjiensä holtittomuudesta. Tavallista Kreikan kansalaista ei pidä missään tapauksessa syyllistää sen valtaapitävän rikkaan huijarieliitin takia.

Comments are closed