Mopokorttikoulutukseen lisättävä käytännön opetusta

Facebooktwittermail

Jätin perjantaina 17.8. kirjallisen kysymyksen liikenneministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) M-luokan ajokortin eli ns. mopokortin saamisen edellytyksistä. Olen huolissani nuorten mopoilijoiden turvallisuudesta liikenteessä; surullisia mopoturmia ja läheltä piti –tapauksia on nykyään liian paljon.

Kysyin ministeriltä, milloin ajokorttiasetusta muutetaan siten, että M-luokan ajokortin saaminen edellyttää hyvää, käytännössä osoitettua, kulkuvälineen ja eri liikennetilanteiden hallintaa. Ministerin on vastattava kirjalliseen kysymykseeni 21 päivän aikana.

Mopokortin saamiseksi on nykyään läpäistävä kaksiosainen teoriakoe, joka sisältää 10 sanallista tehtävää sekä liikennetilannetehtäviä, mutta esimerkiksi minkäänlaista mopon hallintaa osoittavaa käsittelykoetta ei ole, mikä on selkeä puute. Liikenteessä on siis yhä useampia nuoria mopoilijoita ilman minkäänlaista alan ammattilaisten antamaa käytännön opetusta mopon ominaisuuksista ja liikenteessä turvallisesti toimimisesta.

Isät ja äidit ovat sydämet kylminä, kun nuoret lähtevät intoa täynnä uusine mopoineen liikenteen joukkoon. Vanhempien huolta saattaisi hieman hälventää tieto siitä, että mopokortin saaminen tarkoittaa oikeasti jotain: liikennesääntöjen tuntemista, mopon hallintaa ja erityisesti osaamiseen perustuvaa harkintaa liikenteen vilinässä.

Comments are closed