Mistä ruokaa kasvavalle väestömäärälle?

Facebooktwittermail

YK:n arvion mukaan maapallon väestö kasvaa seitsemästä miljardista yli yhdeksään miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Tämän takia elintarvikkeiden tuotantoa täytyy kasvattaa merkittävästi.

On erittäin tärkeää vähentää myös ruoan tuhlausta.

Tulevaisuudessa on kehitettävä järjestelmiä, joissa syömäkelpoiset ja myymättä jääneet elintarvikkeet jaetaan hyväntekeväisyyteen ja pilaantuneet ruoat palautetaan takaisin ravintokiertoon kompostoimalla.

Asianmukaista ravitsemustietoa pitäisi jakaa jo päiväkodeissa ja kouluissa. Näin terveellistä ja ekologista ruokavaliota opitaan noudattamaan jo lapsuudessa. Kasvisten ja vaalean lihan lisääminen jokapäiväiseen ruokavalioon on helppoa.

Kaikesta valistustyöstä huolimatta meidän on varauduttava siihen, että väestönkasvu sekä keskitulojen nousu johtavat lihan ja maitotuotteiden kysynnän kasvuun. Näiden tuotantomääriä ei tule nostaa lyhytnäköisillä ratkaisuilla. Esimerkiksi lihantuotannossa liiallinen lääkintä voi johtaa antibioottiresistanssiin, kun lääkkeet menettävät tehonsa.

EU:n maatalousala turvaa huoltovarmuutta sekä työllistää kymmeniä miljoonia kansalaisia maatiloilla sekä elintarvike- ja vähittäismyynnin parissa.

Maataloutta ei tule kehittää vain luonnon tai kuluttajan näkökulmasta. On myös taattava, että viljelijät saavat työstään kohtuullisen toimeentulon.

Comments are closed