Mielenkiintoinen maanantai

Facebooktwittermail

Tutustuin M-Realin Kirkniemen tehtaaseen

Vierailin maanantaina 13.8 Lohjalla, M-Realin Kirkniemen tehtaalla. Vierailun isäntinä olivat tehtaanjohtaja Martti Savelainen, tekninen johtaja Ilkka Lumme, henkilöstöjohtaja Olli Lehtinen ja henkilöstöpäällikkö Jari Mörö.
Tehtaanjohtaja Savelainen esitteli M-Realin sekä paperiteollisuuden nykytilannetta yleisesti. Ilkka Lumme selvitti puunjalostuksen ympäristö- ja energia-asioita, Lehtinen ja Mörö kertoivat alan koulutustarpeista sekä työvoimatilanteesta. Erittäin antoisa vierailu. Ala on minulle uusi. Erityisen mielenkiintoisina pidin paperiteollisuuteen liittyviä ympäristökysymyksiä sekä työvoiman määrään ja osaamistarpeeseen liittyviä tietoja.


Tehdaskierroksella tekninen johtaja Ilkka Lumme kertoi minulle mm. paperikone PK-3:n toiminnasta.

Mielenosoituksessa Kulloon koulun ja päiväkodin puolesta

Maanantai 13.8. oli kiireinen: M-Real –vierailulta Lohjalta suunnilleen suoraan Porvoon kaupungintalon edustalle, jossa kulloolaiset suurin joukoin osoittivat mieltään Kulloon koulun ja päiväkodin puolesta.

Nykyinen koulu-päiväkoti –rakennus siirtyy Neste Oilin haltuun vuonna 2009, ja kyläläiset ovat uskoneet saavansa uudet vastaavat tilat. Kaupunginjohtaja Marcus Henricson (r.) oli asiasta toista mieltä ja oli tehnyt kaupunginhallitukselle esityksen, jonka mukaan Kulloon koulun oppilaiden koulunkäynti järjestetään olemassa olevissa kouluissa ja päiväkodin lasten päivähoito olemassa olevissa päiväkodeissa. Uuden koulun rakentamiseen otetaan kantaa seuraavan kouluverkkoselvityksen yhteydessä. Henricson perusteli esitystään kaupungin velan vähentämisellä ja tiukalla investointiohjelmalla.

Olin kulloolaisten kanssa tyrmistynyt kaupunginjohtajan esityksestä, jonka mukaan Kulloon kylästä ripoteltaisiin noin 150 lasta päivähoitoon ja kouluihin ympäri Porvoota. Menin paikalle, koska halusin saada asiasta lisätietoja sekä kulloolaisilta suoraa palautetta.

 

Mielenosoitus ja kulloolaisten muu aktiivisuus asiassa tuotti tulosta: maanantai-illan kaupunginhallitus äänesti kaupunginjohtajan esityksen nurin, ja kulloolaiset voivat jäädä odottamaan uutta kouluaan ja päiväkotiaan.

Kulloon koulun ja päiväkodin tapaus osoittaa, että kuntalaisten on syytä jatkuvasti seurata tarkasti kunnan päätöksentekoa, jotta osaavat reagoida oikea-aikaisesti keskeiseen valmisteluun ja päätöksentekoon. Liian usein käy niin, että ihmiset saavat riittävästi tietoa ja voivat reagoida vasta sitten, kun päätökset on nuijittu ja saaneet lainvoiman.

Comments are closed