Masennuksen hoitoon vähemmän lääkkeitä ja enemmän terapiaa

Facebooktwittermail

Eduskunnan suullinen kyselytunti 6.3.2008:

Jo sadat tuhannet suomalaiset syövät erilaisia masennuslääkkeitä, joista yleisimpiä ovat SSRI-lääkkeet. Viime vuonna Suomessa käytettiin näihin lääkkeisiin 25 miljoonaa euroa, josta puolet maksoi Kela eli veronmaksajat. SSRI-lääkkeisiin liittyy monia sivuvaikutuksia, ja niitä on syytetty jopa itsemurhien ja väkivallan aiheuttamisesta.

Masennuslääkkeiden käyttöön liittyvät ongelmat olivat esillä Eduskunnassa 6.3.2008, kun esitin aiheesta suullisella kyselytunnilla kysymyksen. Tiedustelin valtioneuvoston näkemystä lääkkeiden käyttöön liittyviin ongelmiin ja kysyin, onko tulevaisuudessa tarkoitus suunnata enemmän resursseja lääkkeettömään hoitoon. Mielestäni masennuslääkkeitä määrätään liian kevein perustein ja usein potilas kaiken lisäksi jää ilman asiaankuuluvaa seurantaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä totesi masennuksen kaikkinensa olevan erittäin suuri yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemiseksi on perustettu erillinen Masto-hanke. Hankkeessa tullaan Hyssälän mukaan käsittelemään myös lääkehoitoon liittyviä seikkoja.
Samalla kun masennuslääkkeiden käyttö on yleistynyt, on terapiaa saavien suhteellinen osuus pienentynyt.

Erityisesti nuorten kohdalla olisi tärkeää suosia terapiaa lääkkeiden sijaan. Kouluterveydenhoitajien, kuraattorien ja psykologien palveluja tulisi lisätä, jotta apu olisi kaikkien sitä tarvitsevien ulottuvilla, totesin.

Peruspalveluministeri Paula Risikko myönsi ongelman. Hänen mukaansa Suomessa on psykiatrinen laitoshoito melko hyvällä mallilla, mutta avopalvelut eivät toimi niin kuin niiden pitäisi, joten kyllä tässä paljon on tehtävää, Risikko totesi.

Kysymykset ja vastaukset kokonaisuudessaan (pdf)   lähde eduskunta.fi

Comments are closed