Masennuksen hoitoa tehostettava

Jätin joulukuussa kirjallisen kysymyksen koskien masennuksen hoidon tehostamista. Johtava psykologi Aku Koppala on tutkinut masennuksen olemusta monta kymmentä vuotta ja tekee nyt aiheesta väitöskirjaa Helsingin yliopistolla. Hän toteaa, että masennuslääkkeillä saadut hoitotulokset ovat huonoja. Koppala perustaa väitteensä siihen, että samalla kun lääkkeiden käyttö on lisääntynyt, masennuksen vuoksi sairauseläkkeelle päätyvien määrä on kasvanut huomattavasti.

Koko hoitojärjestelmä on kuitenkin sitoutunut hoitamaan masennusta lääkkeillä. Lääke tehoaa kaikkein vakavimpiin masennustiloihin. Masennuslääkkeiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksista ei ole seurantatietoa. Ongelmana on sekin, että suuri osa tutkimustiedosta pohjautuu lääketehtaiden rahoittamiin tutkimuksiin.

Aku Koppalan resepti masennuksen hoitoon on eri menetelmien kombinaatiot. Toimivia keinoyhdistelmiä on kirkasvalo aamuisin, säännöllinen elämänrytmi, lyhytterapia ja elämäntapamuutokset, kuten liikunnan lisääminen. Masennuksen hoitoa tulisi tehostaa niin, että Kela alkaisi tukea myös lyhytterapioita, sillä hyviä tuloksia saadaan jo 12 yksilö- tai ryhmäterapiakäynnillä. Tilastojen mukaan suomalaisista 5 – 7 prosenttia kärsii masennuksesta. Masennuksen aiheuttamat kokonaiskulut on arvioitu 1 – 2 miljardiksi vuodessa. Masennuksen vuoksi eläkkeelle jäädään noin 14 vuotta ennen yleistä eläkeikää.

Skip to content