Luottamushenkilöiden luottamusmatkat

Facebooktwittermail

Tein talvella 2007 valtuustoaloitteen, jossa ehdotin sääntöjen laatimista Porvoon kaupungin kurssi- ja matkailumäärärahojen jakamisperiaatteista. Aloitteeni tavoitteena oli, että luottamushenkilöiden koulutus- ja matkailumäärärahoja jaettaisiin nykyistä tasapuolisemmin.

Mielestäni olisi tullut asettaa henkilökohtainen katto, esimerkiksi 2 000 euroa valtuutetuille ja 1 000 euroa muille luottamushenkilöille neljän vuoden valtuustokautta kohden. Esitin myös, että matkoista ja kursseista pitäisi kirjoittaa selvitys, josta kävisi ilmi niiden tuomat uudet ideat ja muut hyödyt Porvoon kaupungille ja kaupunkilaisille.

Ehdottamani summat saattavat veronmaksajasta tuntua suurilta, mutta nykyiseen käytäntöön verrattuna ne ovat pieniä. Esimerkiksi vuonna 2005 pelkästään kaupunginhallituksen hyväksymille kurssi- ja muille matkoille innokkaimmin osallistunut luottamushenkilö oli reissuillaan 14 päivää; Suomen lisäksi matkat ulottuivat Baltiaan ja Saksaan, jonne mukaan lähti myös luottamushenkilön puoliso matkakorvauksen ja päivärahan kera. Vuonna 2005 kaikkiaan parikymmentä luottamushenkilöä matkusteli ja kurssitteli kaupunginhallituksen lähettäminä ja kaupungin rahoilla lähes 130 päivän ajan. Yksitoista heistä käytti luottamusmatkoihinsa 6-14 päivää tarkasteluvuoden aikana.

Tilastostani puuttuvat kaikki Porvoon kaupungin lautakuntien päättämät ja niiden ”omilla määrärahoilla” tehdyt kurssit ja matkat, joita tehdään myös ulkomaille. Tilastossa ei myöskään ole kaupungin omistamien osakeyhtiöiden (Posintra Oy, Porvoon Energia Oy, Porvoon A-asunnot Oy jne.), kuntayhtymien, Itä-Uudenmaan liiton eikä kaupungin ylläpitämien yhdistysten, säätiöiden jne. maksamia kursseja ja matkoja niiden hallitusten jäsenille.

Monet kurssit ovat kalliita: esimerkiksi suosittu, joka vuosi järjestettävä kaksipäiväinen, Ruotsiin suuntautuva kunta-alan talous- ja rahoitusfoorumi maksaa noin 1 000 euroa henkilöltä. Vuonna 2006 Porvoosta foorumiin osallistui 10 henkilöä ja vuonna 2007 kahdeksan henkilöä. Samat nimet toistuvat tälläkin osallistujalistalla vuodesta toiseen. Epäselväksi on jäänyt, mitä matkoilla on opittu.

Pelkästään vuonna 2005 kaupunginhallituksessa hyväksytyt matkat ja kurssit jakautuivat poliittisille puolueille seuraavasti: RKP 46 päivää, SDP 42 päivää, KOK 24 päivää, KESK 12 päivää, VIHR 5 päivää, VAS 0 päivää ja SIT 0 päivää.

Porvoon kaupunginhallitus vastasi valtuustoaloitteeseeni 12.2.2007: Tarvetta kurssi- ja matkailumäärärahojen säännöille ei ole. Kaupunginhallituksen sihteeri oli selvittänyt, että vuosina 2006 ja 2007 valtuutettujen koulutusmääräraha oli 4500 euroa ja siitä käytettiin vuonna 2006 yhteensä vain 992 euroa. (vrt. mm. edellä mainittu kymmenen hengen ryhmä talous- ja rahoitusfoorumissa, kuluja yli 10 000 euroa tältä kurssimatkalta ilman päivärahoja ja matkakustannusten korvauksia).

Porvoon kaupunginhallitukselta saamani vastauksen perusteella on uskottava, että Porvoon poliitikkojen vuosittainen kurssittelu ja muu matkustaminen on oudon halpaa tai jopa ilmaista lystiä.

Pirkko Ruohonen-Lerner
kaupunginvaltuutettu (sit.)
kansanedustaja (sit. PS)

Comments are closed