Loppu veropelleilylle

Sähköverkkoyhtiö Caruna kääräisi Suomessa 50 miljoonan euron voitot vuonna 2014. Veroja maksettiin 1,6 prosenttia eli vaivaiset 800 000 euroa. Voitot piilotettiin monimutkaisten rahoitusjärjestelmien kautta Alankomaihin.

http://yle.fi/uutiset/yhtio_teki_50_miljoonan_euron_voitot_sahkonsiirrosta_suomessa__verot_lahes_olemattomat/8638094

Uutinen ei yllättänyt. Kyllä nämä kaverit osaavat. Ei ole niin pientä porsaanreikää, etteivätkö kansainväliset suuryritykset sieltä yrittäisi luikkia.

Halusin nostaa Carunan porsastelun esille oikeastaan yhdestä syystä.

Tähän on tulossa muutos. Ei enää lekkeripeliä ja puolivillaisia selityksiä. Aggressiivinen verosuunnittelu ei ole mitään muuta kuin varkautta.

Ratkaisun askelmerkit löytyvät alla olevista puheenvuoroistani, jotka käytin viimeisessä europarlamentin täysistunnossa. Tästä jatketaan.

Maanantai 18. tammikuuta 2016 – Strasbourg:

Nolla euroa.

Näin paljon yritysveroja maailman viisi suurinta investointipankkia maksoi vuonna 2014 Iso-Britanniaan.

Minun ei tarvitse teille kertoa, miksi tappiot kirjataan Lontooseen ja voitot Luxemburgiin.

Tähän on tultava muutos. EU:n kilpailupolitiikka ei toimi, jos kilpailu ei ole reilua. Kiitos komission selvitysten, törkeimmät veroporsastelut on nyt saatu päivänvaloon.

Tämä on kuitenkin vasta alku. EU tarvitsee yhtenäisen yhtiöveropohjan ja lisää läpinäkyvyyttä yritysten tuloksiin ja niiden maksamiin veroihin. Näin me voimme estää veropohjan rapautumisen ja taata reilun kilpailun.

Tiistai 19. tammikuuta 2016 – Strasbourg:

Reilu kilpailu on EU:n yhteismarkkinoiden perusta.

Arvon kollegat, tämä perusta huojuu.

Kun paikallinen pienyrittäjä taistelee suoriutuakseen veroista ja pysyäkseen kannattavana, mitä tekee kansainvälinen suuryritys?

Siirtää voittonsa Luxemburgiin.

Verosuunnittelu on kirjanpitäjien käyttämä kiertoilmaisu tästä varkaudesta, joka vääristää kilpailua ja asettaa yritykset eriarvoiseen asemaan.

Tosiasiat on myönnettävä. Markkinoiden yhdentyminen EU:ssa on tehnyt voittojen siirtelyn liian helpoksi kansainvälisille suuryrityksille. 1 000 miljardia. Tällainen summa yhtiöveroja jää vuosittain keräämättä EU:n alueella. Näin paljon yhteisiä rahojamme katoaa täysin laillisesti ja täysin moraalittomasti. Tälle on tultava loppu.

Veroparatiiseissa päämajaansa pitävät yritykset pitäisi sulkea pois julkisista kilpailutuksista. En näe mitään syytä antaa suuria rakennusurakoita, tietoliikennehankkeita tai vaikkapa vanhusten hoitopalveluita yrityksille, jotka kirjaavat voittonsa veroparatiiseihin ja tappiot korkean yritysverotuksen jäsenvaltioihin.

Siksi kannatankin EU:n kattavaa yritysrekisteriä, joka kertoo jäsenvaltiolle, minne yritys veronsa maksaa.

On syytä muistaa, että ilman yhteisiä pelisääntöjä ja läpinäkyvyyttä, jotka takaavat reilun kilpailun, veropohjamme rapautuu. Rahat yhteiskunnan tarjoamiin palveluihin joudutaan tällöin ottamaan pieni- ja keskituloisten palkansaajien ansioista. Se on lyhytnäköistä ja väärää politiikkaa. Näistä syistä äänestin raportin puolesta.

 

Skip to content