Lex Nokia uhkaa perusoikeuksia

Facebooktwittermail

Eduskunnassa on kuluvalla viikolla käsitelty runsasta huomiota herättänyttä, Lex Nokiana tunnettua sähköisen viestinnän tietosuojalakia. Hallituksen lakiesityksen tavoitteena on estää yrityssalaisuuksien vuotamista antamalla yritysten seurata työntekijöiden sähköpostien tunnistetietoja.

Yritysten lisäksi tunnistetietoja saisivat lainmuutoksen myötä seurata myös yhteisöt kuten virastot, kirjastot, yliopistot ja koulut. Moni oikeusoppinut suhtautui lakiesitykseen kriittisesti: käsittämättömänä pidettiin muun muassa sitä, että lakiuudistuksen myötä yksityisille yrityksille ja yhteisöille myönnettäisiin suurempi valta rajoittaa kansalaisten perusoikeuksia kuin poliisille.

Lisäksi Lex Nokian hyötyä pidettiin kyseenalaisena, sillä sähköpostien tunnistetiedot eivät riitä osoittamaan, onko lähetetyssä viestissä yrityssalaisuuksia, ja toisaalta tietoa yrityssalaisuuksista voi halutessaan välittää ilmankin, että käytetään yrityksen omaa sähköpostijärjestelmää. Lex Nokia on askel huolestuttavaan suuntaan. Herää kysymys, näinkö meidän perusoikeuksiamme aletaan pala palalta nakertaa liiketalouden etujen nimissä.

Comments are closed