Lauantai-Uusimaan ”Turha komitea”

Facebooktwittermail

Uusimaassa (20.2.10) oli jälleen kuvailtu ”kiireisen kansanedustajan” ajankäyttöä mielenkiintoisella tavalla ja kysymättä minulta kommentteja, joten pyysin palstatilaa oman näkemykseni esittämiselle. Maanantain lehdestä palstatilaa ei löytynyt, toivottavasti löytyy tällä viikolla.

Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajien neuvottelukunta, lyhennyksenä KENK, on vapaaehtoinen ryhmä kansanedustajia, joka järjestää eri tahojen kanssa vapaamuotoisia keskustelutilaisuuksia tai kokouksia puheenjohtajansa Tapani Mäkisen (kok.) johdolla. Kokoukset järjestetään puheenjohtajan kalenterin mukaisesti, joten ei ole ihme, että juuri Mäkinen on ehtinyt osallistua vuonna 2009 peräti kuuteen kokoukseen. Yleensä nämä aamukahvi-kokoukset pidetään eduskunnassa, mutta ryhmä järjestää myös vierailuja yrityksiin ja kuntiin, jotka haluavat vaikuttaa eduskunnassa.

KENK:n kaltaisia yhteenliittymiä, toimielimiä, keskusteluryhmiä, kuppikuntia sekä myös ministeriöiden nimittämiä virallisia komiteoita pyörii eduskunnassa ja hallinnossa jatkuvasti satamäärin. Itse edustin Perussuomalaista puoluetta Oikeusministeriön nimittämässä vaali- ja puoluerahoitusta selvittävässä ns. Tarastin toimikunnassa 1,5 vuotta. Osallistuin työryhmän 30 viralliseen kokoukseen, joista 17 pidettiin vuonna 2009. Näitä hyvin työläitä ja asiapitoisia kokouksia, joissa olin siis läsnä, Uusimaa ei ole uutisoinut. Tarastin toimikunnan kokoukset järjestettiin lähes poikkeuksetta tiistai-aamuisin, joten ne osuivat usein päällekkäin KENK:n tilaisuuksien kanssa.

Viimeksi KENK:n tilaisuus järjestettiin eduskunnassa tiistaina 16.2.2010. Siellä käsiteltiin mm. HUS:n tilannetta sekä käytiin läpi Itä-Uudenmaan hanke-esitykset valtion talousarvioesitykseen 2011. Olin läsnä tilaisuudessa yhdessä avustajani kanssa. On tavallista, että kansanedustajien avustajat osallistuvat KENK:n tilaisuuksiin, ja myös minun avustajani on usein osallistunut puolestani ja raportoinut minulle asioista, joista keskusteltiin. Tieto siis kulkee, mikä käsittääkseni on pääasia.

Kummallista, ettei avustajien läsnäoloa kirjata KENK:n pöytäkirjoihin! Kummallista on myös, että Uusimaa unohti kertoa, että Lehtiyhtymät-konsernin ja siten Uusimaa-lehden omistaja ja eduskunnan raharikkain kansanedustaja Eero Lehti (kok) ei ole osallistunut kertaakaan näihin kokouksiin, vaikka aikaisemman uutisoinnin mukaan hän on lähes porvoolainen!

Erityisesti pienten eduskuntaryhmien kansanedustajilla on hyvin paljon virallisia kokouksia ja muita tilaisuuksia, jotka menevät väkisinkin päällekkäin. Virallisen kokouksen esityslistan painavuus ratkaisee sen, mihin itse osallistun. Työpäiväni ja -viikkoni ovat pidempiä kuin missään aikaisemmassa työssäni, ja teen lähes poikkeuksetta joka viikonloppu töitä. Uusimaa voisi joskus uutisoida siitäkin, mihin kaikkeen ehdin osallistua.

Comments are closed