Lasten ja nuorten terveys kehittymässä huolestuttavaan suuntaan

Facebooktwittermail

Suomalaisten lasten ja nuorten kunto ja terveys ovat kehittymässä huolestuttavaan suuntaan. Liian vähäisestä liikunnansaannista ja vääränlaisista ravitsemustottumuksista johtuen yhä nuoremmat kärsivät ylipainosta, huonosta kunnosta sekä erilaisista elintasosairauksista.

Armeijan aloittavien nuorten aikuisten fyysinen suorituskyky on heikentynyt viime vuosina huomattavasti, minkä lisäksi mielenterveysongelmat ja lihavuus ovat lisääntyneet. Viimeisten viidentoista vuoden aikana alokkaiden keskipaino on noussut yli kuudella kilolla.

Liikunta-aktiivisuus ennen palvelukseen tuloa on runsaalla 67 prosentilla ollut riittämätöntä, ja yli 15 prosenttia ei ole harrastanut liikuntaa juuri lainkaan. Varusmiespalveluksen keskeyttäneiden määrä onkin melko korkea, kun alokkaiden kunto ei kestä raskaita harjoituksia.

Kyseessä on merkittävä kansanterveydellinen ongelma, joka tulee vielä yhteiskunnalle todella kalliiksi, kun huonokuntoisista nuorista tulee huonokuntoisia aikuisia, jotka sairastavat paljon ja jaksavat heikosti työelämässä. Olen jättänyt eduskunnan puhemiehelle 22.5.2008 aihetta käsittelevän kirjallisen kysymyksen.

kirjallinen kysymys (pdf)  lähde eduskunta.fi

Comments are closed