Kilpailukomissaari antoi puhtaat paperit Pohjoismaille

Facebooktwittermail

EU:n jäsenvaltioiden kansainvälisille suuryrityksille räätälöimät verohelpotukset vääristävät kilpailua. Toistaiseksi komission tutkimukset tällaisista laittomista valtiontuista eivät ole ulottuneet Pohjoismaihin.

Näin kertoi tanskalainen kilpailukomissaari Margrethe Vestager, joka tapasi europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lernerin tiistaina Strasbourgissa.

Ruohonen-Lerner_Vestager

Keskustelu jatkuu. Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner tapasi Strasbourgissa kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin. (Kuva: ECR)

Vestager oli Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmän (ECR) kuultavana. Kilpailukomissaarilta kyseltiin ryhmäkokouksessa muun muassa komission kohua herättäneistä tutkimuksista, joissa tulilinjalla ovat joutuneet sekä kansainväliset suuryritykset että osa unionin jäsenvaltioista.

Googlen ja Gaspromin kaltaiset jättiläiset ovat olleet viime vuosina komission suurennuslasin alle epäiltyinä johtavan markkina-aseman väärinkäytöksistä Euroopassa. Samaan aikaan talouskurimuksessa kiemurtelevien jäsenvaltioiden on epäilty junailevan laittomia verohelpotuksia kansainvälisille suuryrityksille.

Viimeisin käänne verovilpin saagassa nähtiin viime viikolla, kun komissio totesi Belgian Excess Profit -verojärjestelyn laittomaksi ja velvoitti valtion keräämään noin 700 miljoonaa euroa maksamattomia veroja kansainvälisiltä suuryrityksiltä.

– Olen Euroopan kansalaisten palvelija. Seuraamme kilpailua, jotta markkinat pysyvät avoinna. Näemme välillä jäsenmaissa kartelleja, jotka vääristävät kilpailua, Vestager luonnehti työtään ECR-ryhmälle.

Kilpailukomissaarin mukaan edistystä on tapahtunut etenkin avoimuuden saralla.

– Olemme keskittyneet verosopimuksiin. Emme saa varmastikaan kaikkia käsiteltyä, mutta avaamme tapauksia, joissa on aihetta. Katsomme mieluusti eteenpäin. Jotkut maat, kuten esimerkiksi Irlanti, ovat jo reagoineet. Monessa maassa sopimuksia on muutettu avoimiksi.

Kuulemisen yhteydessä Vestager keskusteli Ruohonen-Lernerin kanssa kahden kesken verokilpailusta ja Pohjoismaiden tilanteesta. Molempia vaikuttajia yhdistää halu kitkeä laittomat valtiontuet ja monopolien väärinkäytökset.

– Näkisin, että tärkeintä on verkostoitua samanmielisten toimijoiden kanssa. Se on paras tapa edistää yhteistä asiaa, kilpailukomissaari sanoi.

Toistaiseksi komission verotutkimukset ovat Vestagerin mukaan keskittyneet Keski- ja Etelä-Euroopan jäsenvaltioihin.

Ruohonen-Lerner tapasi Vestagerin nyt ensimmäistä kertaa.

– Olen seurannut hänen työtään jo pidempään ja arvostan hänen ronskia otettaan. Tapaaminen oli erittäin hyödyllinen. Sovimme, että keskustelu jatkuu, Ruohonen-Lerner sanoo.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Jani Parkkari, tiedottaja, + 32 471 69 46 69

Comments are closed