Hollannin valtiovarainministerin Caruna-terveiset: Käyttäkää veronkiertopykäliä

Facebooktwittermail

Europarlamentin verovaliokunnassa kuultiin maanantaina Hollannin valtiovarainministeriä Eric Wiebesiä.

En malttanut olla kysymättä hänen näkemystään Caruna-tapauksesta. Firmahan vältteli veroja kierrättämällä rahansa juuri Alankomaiden kautta.

Wiebes ei halunnut kommentoida yksittäisen yrityksen asioita, mutta pusersi yleisen vastauksen.

– Jos jäsenvaltio kokee, että verot karkaavat, pitäisi valtion käyttää väärinkäytösten estäviä mekanismeja. Tästä olemme kaikki samaa mieltä. Jos voittoa tehdään Suomessa, pitäisi verottaa Suomessa. On siis Suomen asia verottaa kunnolla.

Näinhän se menee. Ei ole Hollannin asia huolehtia Suomen veronkeruusta. Valitettavasti kansainvälinen järjestelmä antaa tällä hetkellä valtioille hyvin vähän eväitä taistella aggressiivista verosuunnittelua vastaan.

Tähän on toivottavasti tulossa muutos. EU:n jäsenvaltioiden valtionvarainministerit käsittelevät parhaillaan komission ehdotusta veronkierron estämiseksi. Valmista pitäisi tulla ennen kesää. Parlamentissa tosin pelätään, että ministerineuvosto vesittää osan komission kunnianhimoisimmista ehdotuksista. Ei Luxemburg aio seistä kädet taskussa, kun heidän pääelinkeinoaan yritetään suitsia.

Itse olen silti toiveikas. Olin joitain viikkoja sitten kuulemassa Elinkeinoelämän keskusliiton näkökantoja verotusasioista. Suuryritysten viesti tuntui olevan, että vaadittu raportointi on raskasta, hankalaa ja vaikeaa. Myös avoimuus huoletti. Joku toimittajahan saattaa tulkita julkisia verolukuja väärin.

Ymmärsin, että nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan.

Julkaistu Uuden Suomen sivuilla 2.3.2016

Comments are closed