Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR)

Facebooktwittermail

Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) on Euroopan unionin yritys nopeuttaa investointeja ja talouskasvua, sekä parantaa työllisyyttä Euroopassa. Parlamentissa käsitellään parhaillaan Komission ehdotusta ESIRin rahoituksen kaksinkertaistamiseksi ja voimassaoloajan pidentämiseksi. Perusteluna lisärahoitukselle on toiminnasta saavutetut hyvät kokemukset.

Käytännössä kokemuksista tarjotaan meppien käyttöön vain valikoitua ja epätäydellistä tietoa. Selkeä näyttö rahoituksen tarpeesta ja onnistumisesta puuttuu. Sen johdosta kysyin Komissiolta alkuvuodesta, että millä perusteella se odottaa suuria kasvu- ja työllisyysvaikutuksia, kun Komission itsensä teettämän riippumattoman selvityksen mukaan projektit olisivat lähestulkoon kaikki toteutuneet ilmankin ESIRin rahoitusta.

Komission vastaus tuli varapuheenjohtaja Jyrki Kataiselta (kok). Ainoa varsinainen sisällöllinen vastaus kysymykseeni oli, että Euroopan investointipankki (EIP) julkaisee ensimmäiset tiedot ESIR-rahaston ansiosta syntyneistä työpaikoista myöhemmin tänä vuonna. On hienoa, että mepit voivat esittää Komissiolle kysymyksiä, mutta eikö se ole resurssien tuhlausta, jos kysymyksiin ei vastata kunnolla!

Comments are closed