EU:n suunnitteleman Kreikan talouden pelastuspaketin kustannukset suomalaisille

Suullinen kyselytunti torstaina:

 Arvoisa herra puhemies!

Kreikka on talouskriisin kourissa pitkälti omasta syystään. Kun on elänyt yli varojensa ja kaunistellut tilastoja, on vain oikeus ja kohtuus, että joutuu maksamaan siitä korkojen kanssa. Kreikan talouden hevoskuuri on siis perusteltu.

 EU:ssa kuitenkin räätälöidään parhaillaan Kreikalle pelastuspakettia. Kysynkin arvoisalta ministeriltä: Mitä tämä lysti tulee maksamaan suomalaiselle veronmaksajalle? Jo nyt maksamme EU:lle enemmän kuin liikaa. Eikö olisi oikeudenmukaista, että nämäkin varat käytettäisiin suomalaisten vanhusten, köyhien lapsiperheiden, sotiemme veteraanien ja kotirintamanaisten sekä työttömien aseman kohentamiseen?

 Valtiovarainministeri Jyrki Katainen:

 Arvoisa puhemies!

Kysyjä on oikeassa siinä, että Kreikan tilanne on sen itsensä aiheuttamaa valtaosaltaan. Näin ollen voidaan ajatella, että sitä saa, mitä tilaa. Tietysti asia on hieman toisin, jos katsoo kreikkalaisen ihmisen kannalta, joka on omalta osaltaan jo saattanut ehkä luottaakin siihen, että edelliset hallitukset ovat kertoneet totta, mutta näin ei ole sitten ollut.

 Joka tapauksessa meillä EU-tasolla ei ole mitään ratkaisuehdotusta, miten Kreikkaa voisi auttaa. Se, mistä keskusteluja on käyty julkisuudessa ja joita on siteerattu, ovat liittyneet siihen, voisivatko EU-maat kahdenvälisesti lainoittaa Kreikkaa, ja Kreikka maksaa siitä sitten niille maille korkoa, jotka lainaa antavat, ja tietysti sitten myös sen lainapääoman takaisin. Mutta tästä ei ole mitään päätöksiä toistaiseksi tehty.

Meidän lähtökohtamme on se, että painostamme Kreikkaa tekemään taloutta kohentavia toimenpiteitä. Kreikka on näin toiminut. Lähtökohtamme on se, että Kreikka pystyy nostamaan markkinoilta lainaa sen verran, minkä sitten tarvitsee, eikä tarvitsisi tukeutua mihinkään (Puhemies: Minuutti on kulunut!) muihin järjestelyihin, valtioitten välisiin järjestelyihin.

Skip to content